Czarnogóra głównie nadmorska (2025)

Relacje pozagórskie ze świata.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Re: Czarnogóra głównie nadmorska (2025)

Postautor: buba » 2025-12-01, 10:52

Miejsce akcji - okolice Ulcinj, Zoganjsko Jezero, dawna salina “Bajo Sekulic”.

W latach trzydziestych utworzono tu warzelnię soli. Po II wojnie światowej zakład został rozbudowany, zatrudniał kilkuset pracowników i był jednym z ważniejszych dostawców soli na terenie byłej Jugosławii. Woda morska była pompowana kanałem do specjalnie utworzonych niecek, parowała pod wpływem słońca i wiatru, sól pozostawała na dnie i była zbierana ręcznie. Miejsce upodobały sobie również ptaki, które przywędrowały tu skuszone nową, nietypową dietą. Ryby, kraby i inne żyjątka, które przypływały tu kanałem razem z morską wodą - moczyły się w solance, nabierając nowego smaku i aromatu. Teren został sprywatyzowany w 2005 roku. Produkcję soli przerwano w 2013 roku, bo pojawiły się pomysły, aby teren sprzedać i wybudować tu kompleks luksusowych hoteli. Ostatecznie szczęśliwie do tego nie doszło, a w 2019 roku okoliczne bagna i jeziorka zostały uznane za obszar chroniony i rezerwat ptaków, głównie wędrownych. Solniskami jarają się więc głównie ornitolodzy, bo można tu spotkać kilkaset gatunków, z czego wiele rzadkich i zagrożonych wyginięciem. A i przypadkowi turyści nieraz też chętnie popatrzą na flaminga czy pelikana. My również byśmy nie pogardzili takim widokiem, acz skłamałabym twierdząc, że to ptactwo jest głównym powodem, który nas tu sprowadził.

Oprócz zarastających niecek dawnych solanek i bytujących przy nich okresowo pierzastych - znajdują się tu również ruiny dawnego zakładu zajmującego się przetwórstwem i pakowaniem soli. Z informacji znalezionych w internecie wynikało, że miejsce jest udostępnione dla turystów, płaci się za wstęp, jest jakieś małe muzeum. Co nas głównie zainteresowało - ponoć można wypożyczyć rowery, aby objechać cały teren, który jest dość duży i łażenie z buta po dość monotonnych bagnach raczej nie jest pożądanym pomysłem. Widziałam też w internecie zdjęcia wystających gdzieniegdzie z bagien porzuconych wagoników.

Miejsce okazało się być totalnie inne od tego, którego się spodziewaliśmy. Niestety nie było ani wagoników ani wypożyczalni rowerów. Ale nie było również biletów czy tłumu turystów. Nie było kompletnie nikogo. Tylko my i ogromny, pusty, wyprażony słońcem obszar pełen ruin.

No ale po kolei :)

Teren dawnych solnisk położony jest spory kawałek za miastem. Zmierzając tam pylistymi drogami, mijamy jakieś ogrody. No i wszędzie towarzyszą nam tereny bagienne, o dosyć intensywnym zapachu. Mocno podsychają, ale mimo wszystko coś tam się chyba topi, bo co rusz zapodaje padliną.

Obrazek

Przechodzimy też przez teren ogromnej budowy. Na plakatach było coś o apartamentach i ekskluzywności, ale na oko wygląda to jak klasyczne blokowisko z wielkiej płyty i to takie dosyć klaustrofobiczne. Może poczucia luksusu dodają bagienne wyziewy?

Obrazek

Obrazek

Wśród budowlańców dominują osoby o dość ciemnej karnacji, które na nasz widok automatycznie porzucają swoją pracę i zaczynają się gapić jak wół na malowane wrota. Nie czujemy się zbyt komfortowo w zaistniałej sytuacji, więc mocno wyciągamy nogi. Jest to jedno z najbardziej gorących miejsc, jakie odwiedziliśmy w Czarnogórze. Do tego tutejszy upał nie jest zbyt przyjemny - jakiś taki duszny, lepki i przytłaczający. Może to kwestia tych bagien i wszechobecnego pyłu? A może naszego szaleńczego biegu, by jak najszybciej opuścić to miejsce? Języki przysychają nam do podniebienia - mamy wodę, ale napijemy się później. Śmiejemy się, że czuć w tym Ulcinj bliskość Albanii - jakoś drastycznie pogorszyło się nasze poczucie bezpieczeństwa a okolica stała nieco robaczywa. Może jest jakaś inna droga do solanek, bo ta którą wybraliśmy była oględnie mówiąc mało sympatyczna.

Na wejściu na teren zakładu wita nas różowy, pałacykopodobny budynek, zapewne siedziba zarządu. Na chwilę obecną jest wypatroszony, totalna wydmuszka. Drzwi zabite, a przez okno nie chciało nam się włazić - skoro zaglądaliśmy i tylko goły mur.

Obrazek

Obrazek

Krzesełko na balkonie jakby całkiem nowe i wyraźnie nieraz używane. Ktoś tu widać czasem siada i podziwia widoki.

Obrazek

Przed budynkiem stoi pomnik. Popiersie bohatera jugosławiańskiego zwanego Bajo Sekulić, od którego imienia nazwano te solniska.

Obrazek

Drugim ciekawym budynkiem, który rzuca się w oczy, jest ogromna hala z metalowym, ażurowym obecnie dachem. Miejsce zdecydowanie o przemysłowym charakterze. Część dachu się obwaliło i upadło na jakieś resztki maszyn, więc ciężko w tej plątaninie żelastwa się teraz wyznać co dach, a co inne konstrukcje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są tu również pryzmy jakiś materiałów sypkich, które leżą już od dawna i zaczęły się zbrylać oraz porastać soplami. Podejrzewamy, że może to być sól.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podążamy dalej wzdłuż kanału. Pojawiały się pomysły, aby się w nim wykąpać. Niby dawniej płynęła nim woda morska, ale co płynie teraz, skoro po zamknięciu zakładu przestały działać pompy? Nie mamy pewności co kanał co po drodze zbiera, więc ostatecznie wstrzymujemy się z przekąpkami do morza i póki co prażymy się wyłącznie na sucho ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszędzie w okolicy pełno jest różnych niecek, baseników, odstojników i innych betonowych umocnień służących przechowywaniu cieczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy do wielu ogromnych hal.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czasem można się natknąć na coś niespodziewaniego - co nie wygląda na porzuony sprzęt pochodzący z czasów działania solnisk.

Obrazek

Wagoników nie udaje się namierzyć. Źle szukaliśmy albo ich już nie ma? Odnajdujemy jednak fragmenty starych torowisk.

Obrazek

Obrazek

Odpoczynek na wygrzanym betonie, pod latarnią zastygłą w pół-locie.

Obrazek

Dekielek. Znam gościa, który zbiera takie pokrywy - w Czarnogórze miałby używanie ;)

Obrazek

Wielokrotnie włazimy też do pomieszczeń o przeznaczeniu biurowym czy magazynowym, gdzie zachowały się krzesła, stoły z szufladami, a nieraz i jakieś fragmenty starych komputerów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co w takim miejscu najbardziej cieszy chyba każdego miłośnika opuszczonych miejsc? Rycie w papierach! :) Przeglądanie starych dokumentacji, archiwów, kalendarzy, tabliczek BHP, dyplomów, świadectw, pieczątek, rysunków. Istny raj, który przenosi cię choć trochę w historię tego miejsca, umożliwia jakby muśnięcie czasów, które minęły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fragment jugosławiańskiego banknotu.

Obrazek

W tym pokoju kalendarz zatrzymał się w roku 2009.

Obrazek

Największe wrażenie robią na nas jednak ogromne rysunki techniczne różnych maszyn. Kurde, ale czasu ktoś na to poświecił, żeby tak ładnie i równo wymalować - a teraz tak się wala nikomu niepotrzebne... Tak jakoś szkoda...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stacja pomp albo tam jaka inna rurownia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo solidny kawał stołu!

Obrazek

Droga ze starego asfaltu oddala się od ruin i wpełza pomiędzy trawy. Kanał wciąż towarzyszy nam po prawej stronie. Idziemy, idziemy a widok się nie zmienia. Tatarak, płowe trawy i góry zamykające horyzont gdzieś w dali. Jeziorka są jakieś mocno podeschnięte. Robi się trochę nudnawo... Tak iść, iść i jakby taśma się spod nóg zwijała, bo po bokach nie za wiele się zmienia. Co innego jakbyśmy mieli te rowery! No te, co tam stały w zamkniętej szopie ze sflaczałymi oponami.

Obrazek

Obrazek

Nie wiem ile przeszliśmy, gdy podejmujemy decyzję o odwrocie. W sumie to nie ma znaczenia czy to było 2 km czy 500 m. Nie ma raczej zbyt dużej szansy, że na owej patelni bez wody będą stały stada flamingów i pozowały nam do zdjęć ;)

Wracając odwiedzamy jeszcze jeden budynek, który nie wiem czemu wcześniej przegapiliśmy. Drewniany domek. W środku wyjątkowo dobrze zachowany.

Obrazek

Nieco wyblakły ścienny portret. Wygląda na Tito, bo i z gęby podobny, i taki medalami obwieszony ;)

Obrazek

Zeszyt z 1980 roku. Ja cię kręce - starszy ode mnie a w takim rewelacyjnym stanie!

Obrazek

Bardzo a to bardzo mnie zaciekawiło o czym te opisy traktują, bo jakby pisane w formie pamiętnika? Z druku może coś by się udało zrozumieć, ale z ręcznie postawionych wywijasów nie ma szans. Robię więc tylko zdjęcie. Z pomocą przychodzi mi AI (już po powrocie, w domu, w czasie pisania relacji)

"To ręcznie pisany dziennik z lipca 1980 roku, w języku serbsko-chorwackim (pisownia z epoki jugosłowiańskiej). Pismo jest dość trudne do pełnego odczytania - zapis jest techniczny i miejscami nieczytelny. Całość wygląda jak inżynierski dziennik budowy lub melioracji wodnych."

Pojawiają się powtarzające motywy:
-kopanie kanałów (odvodni kanal, iskop, proširenje)
-czyszczenie i utrzymanie potoku
-mostek lub przepust („most”, „propust”)
-pomiary odcinków (np. 1500 m, 4,40 m szerokości)
-zużycie materiałów, robocizna, teren
-spisywanie kosztów i ilości (np. „1.975.957,00”)
-notatki logistyczne: transport, radovi, mašine"

Niedokładne - ale w sumie nic więcej nie potrzeba. W pełni zaspokoiło to moją ciekawość, a i idealnie pasuje do miejsca, w którym zostało znalezione.

Nieco nowsze zapiski, bo z 2000 roku. Jakaś lista obecności?

Obrazek

Plakat na ścianie. Niestety już bardzo zniszczony i częściowo zatarty.

Obrazek

Wykresy przedstawiające produkcję soli rozłozoną w czasie.

Obrazek

Obrazek

Część budynków na terenie jest zdecydowanie nowsza, zachowana w dobrym stanie i na pewno była użytkowana po zaprzestaniu działalności zakładu. Ich wygląd raczej świadczy o turystycznym przeznaczeniu.

Tu np. budka, gdzie znajdują się rowery - te co je ponoć można wypożyczyć.

Obrazek

Sklepik z pamiątkami.

Obrazek

Muzeum. W środku stoi samochodzik, wyraźnie do wożenia zwiedzających.

Obrazek

Obrazek

Wnętrza jednego z zamkniętych budynków też sprawiają wrażenie nie całkiem opuszczonych.

Obrazek

W kilku miejscach spotykamy ozdoby - ważki zrobione ze starych parasoli! Kapitalny pomysł! :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy te obiekty są pozostałością po czymś co działało rok czy dwa temu, ale może było nierentowne i je zamknięto? Czy walą tu tłumy zwiedzających, ale wyłącznie w sezonie? Nie znamy odpowiedzi na te pytania. Wiemy jednak jedno - nam się udało zwiedzić to miejsce w takiej formie, jaką lubimy najbardziej :)

cdn
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-12-04, 11:27

W Ulcinj, na kanale łączącym morze z jeziorem Zoganjsko, znajduje się sporo drewnianych chatek, budek, baraczków.

Obrazek

Domeczki stoją na wodzie, na palach, pomiędzy rozrastającym się po obu stronach kurortem. Z lewej hotele, z prawej apartamenty, a pośrodku ten mały, podłużny fragment przestrzeni jakby przeniesiony z dawniejszych czasów. Jakby wycięty i wklejony z zupełnie innej rzeczywistości.

Obrazek

Obrazek

Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie zabudowy na tym kanale - kiedyś dawno w jakiejś relacji (chyba tylko jedno zdjęcie gdzieś z daleka) to wiedziałam, że muszę tu przyjechać i wszystko dokładniej obczaić. Najbardziej marzyło mi się zanocować w którymś w tych domków, jednak plan okazał się trudny do realizacji. Nie udało się spotkać nikogo, kogo można by o to zapytać. Spora część domków zapewne natychmiast by się zawaliła, gdyby wtargnęły tam trzy osoby. Poza tym fakt konieczności wychodzenia do kibelka na pomost lub brzeg, który jest świetnie widoczny z dwóch głównych mostów miasta i z dziesiątek hoteli - ostatecznie mnie zniechęcił do tego, jakże wspaniałego pomysłu ;)

Obrazek

Obrazek

Część chatynek jest wyraźnie używana, inne jakby zapomniane, butwiejące, zapadają się pod wodę. Sporo pomostów nie wykazuje już chęci współpracy z ludźmi. W zdecydowanie najgorszym stanie są te chatki bliżej morza. Kilka to trzyma się na słowo honoru - strach przy nich kichnąć ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzieniegdzie z wody wystają pozostałości konstrukcji, które definitywnie pochłonęły odmęty wodnej toni. Już pozostają we władaniu wyłącznie utopców i wodników ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Domki położone bliżej mostu drogi R-17 są w znacznie lepszym stanie - jakby nowsze i mniej dziurawe. Wiszą przy nich rozpięte sieci. Balkoniki i pomosty posiadają poręcze i komplet desek w podłodze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hangary w tle to zabudowania dawnej warzelni soli, którą już zwiedzaliśmy i została opisana w osobnej relacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać nie w modzie jest tu łowienie na wędkę ;) Wszędzie w użyciu są ogromne sieci, przeważnie dużo większe od domeczków, do których są przymocowane. Ciekawe mają tu te wszystkie mechanizmy do wyciągania sieci - różne domorosłej roboty dźwigi, podnośniki, kołowrotki, korby, wały. Istna plątanina pałąków, żerdzi, drutów, sznurków i żyłek. Ale to musi wszystko skrzypieć w bardziej wietrzny dzień! :)

Ryba wyraźnie tu jest (albo przynajmniej kiedyś była...)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu przez ścianę wystaje rura z piecyka! Może jednocześnie rybki były wędzone lub pieczone? A może to dogrzewanie na połowy w okresie zimowym?

Obrazek

A tu jakby okienka strzelnicze? ;) Może w przypadku braku ryb - i kaczuszką nie pogardzono? :P

Obrazek

Obrazek

Do niewielkiej ilości domków można dotrzeć bez udziału środków pływających, prosto z brzegu. Chyba tylko dwa takie namierzyliśmy.

Obrazek

Obrazek

Nie wiemy co jest przyczyną pustoszenia części domków. Czy ta część kanału wysycha? Czy może hotele spuszczają nieczystości, woda zmieniła się w ściek, a ryby zdechły? Czy może hotelarze walczą z rybakami, bo ich klientom przeszkadzają widoki z okna, niezgodne z wizją z folderka pt: "wypoczynek na najbardziej ekskluzywnym wybrzeżu"? A może domki to pozostałość po czasach solanek, gdy właśnie tym kanałem tłoczona była morska woda (wraz z zawartymi w niej stworzeniami)? I upadek solnego przemysłu zaburzył też rybołóstwo na kanale? Wciąż niby coś tu działa, ktoś tam coś tam łowi, ale mam wrażenie, że jest to już tylko dalekie echo dawnej świetności...

Najdziwniejsze jest to, że nie widzieliśmy żadnego rybaka. Ani w domku, ani w łódce czy na brzegu. Nie wiem czy pora dnia była nieodpowiednia czy może dzień tygodnia nie według ich grafiku połowów?

Z dwoma miejscami mi się ten teren kojarzył:

- z chatką na kurzej stopce na Pogórzu Kaczawskim (acz ona pojedyncza i o zastosowaniu wyłącznie rekreacyjnym):
https://jabolowaballada.blogspot.com/20 ... hatka.html
- i z "wioską" na jeziorze Bokod na Węgrzech (acz tam rybackie domki dużo większe i o nieporównywalnie porządniejszej konstrukcji):
https://jabolowaballada.blogspot.com/20 ... wegry.html

cdn
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-12-05, 08:35

Tak jak Ci pisałem, chciałem się tam pokręcić, ale upał i korki na dojeździe skutecznie mi to zniechęciły - fajnie to zobaczyć z bliższa niż z przejazdu po tym moście (na Twoich zdjęciach).
Ciekawe czy tam ktoś coś działa, czy to już zostało opuszczone...?
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-12-05, 18:48

_laynn pisze:Tak jak Ci pisałem, chciałem się tam pokręcić, ale upał i korki na dojeździe skutecznie mi to zniechęciły - fajnie to zobaczyć z bliższa niż z przejazdu po tym moście (na Twoich zdjęciach).

Niektóre, żeby zobaczyć z bliska - to tylko albo łódka albo duzy zoom w aparacie ;)

_laynn pisze:Ciekawe czy tam ktoś coś działa, czy to już zostało opuszczone...?

Niektóre sprawiały wrażenie działających - miały rozpięte sieci w całkiem dobrym stanie. Ale ludzi nie widzieliśmy tam żadnych. A w dwa kolejne dni się tam kręciliśmy - raz koło południa, raz wieczorem.