Góry Sowie okiem włodarza

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
Lidka

Re: Góry Sowie okiem włodarza

Postautor: Lidka » 2025-11-30, 17:57

Ponoć noclegi w Odrodzeniu i w okolicy. Śladami Gortycha.

|Właśnie skończyłam czwartą kniżkę i pomyślałam dokładnie o tym samym. Koniecznie wrócić do Kotła Łomniczki :D
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
włodarz

Postautor: włodarz » 2025-11-30, 19:33

Jak Wam się te książki podobały? Ja przeczytałem trzy, ale na początku miałem z nimi problem. Gortych używa strasznie dużo dawnych nazw, jak dla mnie aż do przesady, i chciałem już cisnąć te książki w kąt. Takie nachalne przypominanie niemieckich nazw, szczególnie w internetach, działa na mnie jak płachta na byka. Rozumiem pozycję typu SGTS Staffy. Tam wszystko jest na miejscu. Pojawiają się wszelkie nazwy dostępne w źródłach a nie tylko te z czasów krzykacza z wąsikiem.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-12-03, 20:41

To nie są nazwy z "czasów niemieckiego krzykacza" tylko o wiele wcześniejsze.

Lubię te książki. Podobają mi się postacie, otoczenie, otoczka historyczna. Wciągnęło mnie to. I przyciągnęło do Sudetów :)

P.s. Też nie lubię ( delikatnie to napisałem ) krzykacza. Tak samo jak jego obecnych wyznawców w Polsce. Np grzegorza b.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2025-12-03, 21:07

Gortych używa strasznie dużo dawnych nazw

na tym opiera się wątek w każdej książce. Najbardziej mi się podoba że na koncu każdej jest lista: co jest prawdą a co fikcją.
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).