Pierwsze śniegi i nocleg w schronisku 2008/2025

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Re: Pierwsze śniegi i nocleg w schronisku 2008/2025

Postautor: buba » 2025-11-25, 16:10

A modę to widzę prędzej w spaniu pozaschroniskowym.

A to też prawda, że w letnie weekendy to i chatki/wiaty,bacówki czesto bywają zajęte :rol Przekonalismy się o tym boleśnie w maju tego roku... :zly

Natomiast lansowanie się ze spania po schroniskach to jakoś tak kiepsko brzmi, co to za wyczyn?

Ludzie przeciez nie tylko wyczynami się lansują. Modne są np. wakacje w Chorwacji a nie ma w tym żadnego wyczynu.
Ostatnio zmieniony 2025-11-25, 16:18 przez buba, łącznie zmieniany 2 razy.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-11-25, 16:16

Ale Chorwacja jest daleko, jest egzotyczna (z polskiego punktu widzenia) i jest droga. Chyba tylko te ostatnie łączy ją ze schroniskami.

Poza to może być też wyczyn, jak się chce przetrwać cały urlop na Żubrach i Harnasiach ;)
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-11-25, 16:18

I ja tej mody jednak za bardzo nie widzę. O ile rozumiem laynn jechał w weekend - kto by się spodziewał, że schroniska będą pełne??

Może i weekend - ale listopad! Pogoda do d..., widoków żadnych, dni krótkie, zimno, mokro, leźć trzeba zapadając się po kolana. Wydawałoby się, że to warunki dla pasjonatów, koneserów gatunku a nie szerokich mas. A tu w trzech schroniskach tłum jak w kolejce na Kasprowy w majówkę... Mnie osobiscie to dziwi, że nagle tak wszyscy naraz na hurra zaczeli kochać góry pod każdą postacią. Skoro to nie moda to może... nuda??? ;)

Pudelek pisze:Poza to może być też wyczyn, jak się chce przetrwać cały urlop na Żubrach i Harnasiach ;)

Brzmi jak obóz przetrwania o zaostrzonym rygorze :P
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-11-25, 18:10

Pudelek pisze:O ile rozumiem laynn jechał w weekend - kto by się spodziewał, że schroniska będą pełne?? Raczej zdziwienie, że Krupowa była pusta

Potwierdzam, byłem zdziwiony pustą Krupową, bo nie to, że tamte były zajęte. Dlatego dzwoniłem z pytaniem o wolne łóżka, bo chciałem spać w nim a nie na glebie.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-11-25, 20:32

Jak nie ma pogody to ludzie nie przyjeżdżają w Bartne miałem spokój przez cały długi weekend listopadowy. Najwięcej było ludzi jak była prelekcja i granie w niedziele, a następnego wieczora, siedziałem sam i 2 typów na dużej sali.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2025-11-26, 06:50

Rany! Prawdziwa zima! Taki niby spacerek, a tu satysfakcja gwarantowana :D Zazdraszczam tej wędrówki
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-11-26, 07:13

Coldman pisze:Jak nie ma pogody to ludzie nie przyjeżdżają

Jeszcze nie spotkałem braku pogody :P
Choć w kiepską to może - patrz teraz Rysianka/Rycerzowa/Przegibek ;)

Lidka pisze:Rany! Prawdziwa zima! Taki niby spacerek, a tu satysfakcja gwarantowana :D Zazdraszczam tej wędrówki

Dziękuje i życzę Tobie szybkiej wycieczki w góry! :)
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-11-26, 07:40

Jak mają zarezerwowane wcześniej i jadą z drugiego końca Polski to przyjeżdżają nawet w niepogodę, bo im szkoda odwoływać wyjazdu
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-11-26, 07:56

Twoja relacja jest fascynująca, ponieważ zestawia ze sobą dwa bardzo różne podejścia do gór, oddzielone latami doświadczenia. Gratuluję **powrotu** i **inicjowania** znajomych w tej pięknej, choć wymagającej pasji!

Wyprawa (2007) – Lekcja Pokory i Szczęścia
Opis pierwszej wyprawy to klasyczny, choć **ryzykowny**, obraz początków. Czytając go, nasuwa się kilka myśli:

* **Brak podstawowego sprzętu:** Brak czołówek w listopadzie, brak stuptutów przy nowym śniegu, a do tego późna godzina startu po nocce i zmęczenie – to był duży margines błędu. W górach, zwłaszcza zimą, taki brak przygotowania mógł mieć dużo gorsze konsekwencje.
* **Optymizm i beztroska:** Wiśniówka na animusz i przeświadczenie "idę dobrze znanym szlakiem" to często przepis na kłopoty, gdy warunki diametralnie się zmieniają (w tym przypadku opady śniegu i ciemność). Znajomość szlaku letniego w warunkach zimowych, nocą i w nowym śniegu jest zupełnie inna.
* **Torowanie w śniegu po pas:** To ogromny wysiłek, który znacząco spowalnia tempo i wyczerpuje siły, szczególnie gdy nie ma się doświadczenia. To moment, w którym szczęście mogło się skończyć.
* **Pomocna dłoń:** Historia z czołówkami i spotkaniem z chłopakami szukającymi innych turystów jest niesamowita. Pokazuje **solidarność górską** w najczystszej postaci. Mieliście dużo szczęścia, że natrafiliście na kogoś, kto Was oświetlił i pokierował.

> **Podsumowując 2007:** To była **szkoła przetrwania** z pozytywnym zakończeniem, ale przede wszystkim dzięki szczęściu i pomocy innych. Takie przygody silnie zapadają w pamięć, ale nie powinny być powtarzane.

Wyprawa (Obecna) – Świadomy Wybór i Doświadczenie
Cieszy, że obecna wyprawa to efekt wyciągniętych wniosków. Widać tu dojrzałość i szacunek dla górskich warunków:

* **Lepsze przygotowanie:** Zdecydowanie kluczowe. Sam fakt posiadania odpowiedniego sprzętu (którego w 2007 brakowało) i zapowiedzenia się w schronisku zwiększa bezpieczeństwo.
* **Świadome planowanie czasu:** Start przed południem jest dużo rozsądniejszy, dając bufor czasowy na ewentualne trudności (torowanie, błądzenie). Planowanie dotarcia **na początku nocy** jest akceptowalne, jeśli warunki na to pozwalają i jesteście przygotowani na marsz w ciemności (z czołówkami!).
* **Rezerwacja i informowanie:** Skoro dzwoniliście do schronisk i mieliście z nimi kontakt (choćby informując, że idziecie na Krupową), to jest to duży plus. W razie problemów służby wiedzą, gdzie Was szukać.
* **Wprowadzenie kolegi:** Nowy kolega ma szansę zobaczyć góry w pięknej, zimowej scenerii, a jednocześnie dzięki Tobie, w bezpieczniejszych warunkach niż te, które Ty miałeś na początku.

**Życzę Wam bezpiecznej i udanej wyprawy na Halę Krupową!** Oby zimowa sceneria, którą już widzieliście przed Wadowicami, towarzyszyła Wam przez całą drogę.

Cena piwa w schroniskach górskich w Polsce może być dość zróżnicowana i zazwyczaj jest wyższa niż w sklepach czy zwykłych pubach w mieście.

Aktualne dane (w oparciu o cenniki z różnych schronisk, głównie w Tatrach i Sudetach, z lat 2024-2025) sugerują, że **"przyzwoita" cena za piwo 0,5l** może mieścić się w przedziale:

* **16 zł do 18 zł** za piwo lane (0,5 l) lub w puszce (0,5 l).

Można też spotkać:

* **Mniejsze piwo (0,3 l)** w cenie około **12 zł do 14 zł**.
* W niektórych, mniej popularnych lub łatwiej dostępnych miejscach, cena może być minimalnie niższa (np. bliżej **15 zł**).

**Warto pamiętać, że:**

1. **Lokalizacja ma znaczenie:** Schroniska położone w głębokich górach, do których transport jest trudniejszy (np. Morskie Oko, Dolina Pięciu Stawów), często mają wyższe ceny.
2. **To jest turystyka górska:** Ceny w schroniskach zawsze będą podwyższone ze względu na koszty logistyki, zaopatrzenia, ogrzewania, itp.

Cena **18 zł** za pół litra jest obecnie dość standardowa w popularnych, dużych schroniskach PTTK.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-11-26, 08:07

Sprockecie zrobiłeś mi dzień :D
Gór Ski

Postautor: Gór Ski » 2025-11-26, 12:53

Pudelek pisze:Te 10 euro w Austrii to chyba w przedsionku?

W pokoju który był remontowany , ale standardowo to jest 15Eur z ubezpieczeniem OeAV . Kilkanaście lat temu płaciłem 10Eur więc to niewielka podwyżka. W Chacie Stefanika 4 lata temu nocleg 16Eur teraz 40
Gór Ski

Postautor: Gór Ski » 2025-11-26, 13:03

Pudelek pisze:W ogóle jestem ciekaw jaką masz propozycję dla kogoś, kto chciałby pochodzić po górach i w nich spać, a nie gdzieś pod nimi? Jak jest ciepło to są chatki czy szałasy, a jak jest zimno, to co? Półroczna przerwa czy bycie modnym i spanie w PTTK-u?

W mniej popularnych Alpach we Włoszech jest od groma darmowych chatek ja w tym roku za 6 noclegów zapłaciłem 0 Eur .
np https://mapy.com/pl/turisticka?source=o ... 97695&z=16.

Ja spałem w tej

https://oad.outdooractive.com/oad-friul ... mw%3Dfalse

W Chacie na dole koza , kuchenka z butlą gazową , zlew z wodą bieżącą , oświetlenie ledowe z akumulatorów , u góry w 2 pokojach kozy , drzewa przygotowanego od groma ( zapewne przyleciało helikopterem bo ta chata ma lądowisko ) 16 łóżek plus na dole duża jadalnia . Do tego ktoś zostawił puszki pełne z piwem i butelki wina , do tego suchego żarcia które się nie psuje to starczyło by na miesiąc . Wszystko to w rejonie mniej popularnym gdzie mówi się w języku friulskim , sporo osób mija ten rejon jadąc do Wenecji lub dalej
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-11-26, 13:12

W Polsce przecież też są chatki, ale podlegają dokładnie takim samom opcjom jak schroniska:
1) spanie w nich to moda,
2) w weekendy nie zawsze można się wcisnąć
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-11-26, 13:12

Gór Ski pisze: W Chacie Stefanika 4 lata temu nocleg 16Eur teraz 40

To ta w Niżnych ? Spałem tam z 10 lat temu ale nie mogę sobie ceny przypomnieć. 40 euro brzmi dumnie.

P.s. Korzystałem w kilku krajach ze zniżki na Alpen. W Słowenii np. do 40 % niższa cena za nocleg.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-11-26, 13:13

Pudelek pisze:W Polsce przecież też są chatki, ale podlegają dokładnie takim samom opcjom jak schroniska:
1) spanie w nich to moda,
2) w weekendy nie zawsze można się wcisnąć

Ale wg niektórych jest to "lepsza" moda :D
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu