Nuki przeraża wszystkich!

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Nuki przeraża wszystkich!

Postautor: Sebastian » 2026-08-20, 18:52

Przypomniała mi się historia z biografii Włodzimierza Smolarka. Jak był młody, to trafił do Legii Warszawa i tam trener go obsztorcował, że lata po tym boisku trochę bez sensu, chce być wszędzie i nierozsądnie gospodaruje siłami. Chyba to do niego dotarło, bo choć pozostał walczakiem, to był z niego znakomity piłkarz. Może i z Nukiego wyrośnie znakomity (choć przerażający) turysta
Poza tym:

Obrazek

Na tym zdjęciu Nuki wygląda, jakby miał oczy w różnym kolorze. To przerażające nieco ;)
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2026-08-20, 19:29

Ale on przecież ma oczy w zupełnie różnym kolorze. Jedno jasnoniebieskie, drugie ciemnobrązowe.
I groźny z ryja przede wszystkim. Groźny jak ma normalną zadowoloną minę. Wciąż się go trochę boję.
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2026-08-21, 11:37

Gdyby zorganizować zlot i sprocket wziąłby Nukiego, to byłby strach!
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2026-08-21, 21:00

Dobry wieczór.

Forum robi się coraz bardziej przerażające.

Przerażająca tatrzańska relacja "chłopczyka" ( cytuję za Sokołem ).

Przerażająca relacja Sprocketa.

Przerażający pies.

Do tego idzie jesień i przerażające kolory.

Dobranoc.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2026-08-21, 23:33

Po pierwszej wycieczce pełnej wrażeń postanowiliśmy zrobić sobie dzień wypoczynkowy nad wodą nad Zbiornikiem Dziećkowice. Fajnie tu, bo teren rozległy a ludzi mało.

Obrazek

Dzień upalny, trochę pospacerowaliśmy.

Obrazek

Potem znaleźliśmy pustą zatoczkę i tam się rozłożyliśmy. Nuki nie wykazywał chęci aby popływać. Przeszkadzały mu fale. Kilka dni wcześniej na Gródku przeszkadzało mu kamieniste dno. Ewidentnie nie jest to pies wodny.

Obrazek

Za to objawiła się jego pierwsza fajna cecha. Położył się i cały czas spał. Tobi w takich sytuacjach robił więcej zamieszania.

Obrazek

Bardzo spokojny dzień.

Obrazek

Jedyny incydent był taki, że napadł nas jakiś duży pies. Moim zdaniem 2x większy od Nukiego, choć Ukochana zapamiętała to inaczej, twierdzi że był dokładnie wielkości Nukiego. Było trochę zamieszania, zanim właściciel go zabrał. Nuki zachował się bardzo ładnie. Bez agresji, ale i bez strachu. Bardziej spanikowałem ja, bo nie wiedziałem jak Nuki zareaguje na takiego niespodziewanego gościa. Okazało się, że bardzo dobrze się spisał. Siła spokoju.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2026-08-22, 11:54

Tak w ogóle to mamy urlop na wdrażanie Nukiego, więc po dniu odpoczynku pora na kolejne góry. Druga wycieczka powinna pójść lepiej :)
Błatnia z Jaworza. Na początek łazimy pozaszlakowo i skupiam się, żeby kontrolować psa pod względem instynktów łowieckich.

Obrazek

Pokazuję mu pożądane formy aktywności, żeby nie było że na wycieczkach jest nudno.

Obrazek

Łazimy szerokimi stokówkami.

Obrazek

Nuki interesuje się bocznymi tropami, ale póki co udaje się go ładnie odwoływać za każdym razem.

Obrazek

Wszystko idzie dobrze, ale jak docieramy na Błatnią jest konkretna wpadka. Są turyści. Jakaś nastolatka zobaczyła w Nukim przystojniaka. "O jaki ładny piesek" i wyciągnęła ręce, Nuki podszedł, a jak spróbowała pogłaskać po głowie, to zareagował agresją. Podobno nie ugryzł, ale wyglądało że chciał. Od tej pory już pilnowałem, żeby nie podchodził do turystów i ostrzegałem z daleka, żeby go nie głaskać jak się mijaliśmy z potencjalnymi głaskaczami. Taki to z Nukiego pies pierwotny.

Obrazek

Na Błatniej jak to zwykle całkiem fajnie. Poleżeliśmy. Nuki był ogólnie grzeczny, ale po incydencie z dziewuszką byłem przeczulony na punkcie jego kontaktów z innymi. Jakiś koleś siedzący obok go wołał. Ostrzegałem, że może być agresywny, ale on pewny siebie powiedział, że zna się na psach i wolał dalej kusząc kanapkami. Jego akurat Nuki nie chciał ugryźć. Dał się pogłaskać. Koleś faktycznie umiejętnie podchodził do tematu.

Obrazek

Poszliśmy na piwko raciborskie na Ranczu. Ale mi się tego piwka chciało!!! Pyszne było. Nie mam zdjęcia piwa, ale mam zdjęcie Nukiego.

Obrazek

Następnie, żeby zobaczyć coś nowego odbiliśmy na Szarówkę.

Obrazek

Motywowałem Ukochaną, że tam jest chatka i pozwolę jej kupić jagodzianki, jak tylko będą. Chatka była, całkiem ładnie położona, ale bez jagodzianek ;)

Obrazek

Na chatce i w środku dobrze widoczne kartki z apelem o sprzątanie po sobie. To powinno być oczywiste przecież.

Obrazek

Trochę szkoda, że nie jest.

Obrazek

Potem idziemy jeszcze na Mały Cisowy.

Obrazek

I schodzimy do auta pozaszlakami.

Obrazek

Wycieczka całkiem udana. Nuki się tym razem nie zgubił, choć miał tendencje do oddalania się na chwilę. Oczywiście incydent z gryzieniem turystów był wielką wpadką. Mam nadzieję, że już się nie powtórzy.
Wracając z wycieczki robiliśmy plany na coś konkretnego, np. takie Pilsko. Niestety plany nie wyszły, bo okazało się, że moja mama nagle podupadła na zdrowiu i w kolejnych dniach wymagała większej opieki.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-08-23, 11:36

Choć to piesek, no to pierwsze koty za płoty. Na razie w komentarzach dominują pieskie kwestie, turystyczne póki co zeszły na plan dalszy, co na tym etapie zrozumiałe. Błatnia to przecudowne miejsce w Beskidzie Śląskim, byłem tam jesienią na cudownych kolorkach razem z Adrianem, jak jeszcze chodził po górach. Ja na razie walczę z SKS-em, skutki są jak w piosence Maanamu: falowanie i spadanie, ruch, magnetyczny ruch, ściana przy ścianie.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-08-23, 12:08

Za jakiś czas to sprocket będzie ze śmiechem wracał do tego tematu jak Nuki się stanie łagodny :D Tyle zaangażowania i sympatii dla pieska powinno przynieść jakieś skutki, choć bywają wyjątki :P
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Tępy dyszel

Postautor: Tępy dyszel » 2026-08-23, 13:38

Wciąż mnie zastanawia dlaczego w górach w znanych miejscach stawia się jakieś pseudo-budowle typu trony, ławki olbrzymy. Czemu to ma służyć, jaki z tego pożytek ?
Do tej pory nie rozwikłałem tej zagadki.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-08-23, 13:56

Tępy dyszel pisze:Wciąż mnie zastanawia dlaczego w górach w znanych miejscach stawia się jakieś pseudo-budowle typu trony, ławki olbrzymy. Czemu to ma służyć, jaki z tego pożytek ?
Do tej pory nie rozwikłałem tej zagadki.

Dla zdjęć, dla lajków, dla piesków ;) Też mnie to irytuje, ale wielu turystom się to podoba.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2026-08-23, 19:29

Te betonowe studnie na szczycie Błatnej są brzydkie, więc tron ratuje trochę to miejsce.
Ludzie lubią takie rzeczy.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-08-23, 21:12

Coraz lepiej Nuki! Brawo :)