https://www.youtube.com/watch?v=iftASm8VQzU
To jest (był) jednak poważny obiekt:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skocznia_ ... ka_w_Dukli
a że nie ma igelitu...
laynn pisze: a dokładnie miejsc, dokąd byli przesiedleni Łemkowie
laynn pisze:a dokładnie miejsc, dokąd byli przesiedleni Łemkowie, a może wcale tak super by nie było? Może by się izolowali od reszty kraju? A może to Państwo by ich izolowało, i ziemie te by wyglądały jak ukraińskie wioski we wschodnich Bieszczadach?
Ciekawi mnie gdzie ta skocznia rzeczywiście była, bo sam Franków leży w Teodorówce, a lokalizacja z wikipedii kieruje pod jakieś "Zadebrze"
Pudelek pisze:Polska to jednak nie Ukraina (choć czasem mam wątpliwości).
Pudelek pisze:natomiast ci, co zostali na Wyzyskanych przeważnie identyfikują się z Ukraińcami.
buba pisze:Wlasnie Pudel - ty pewnie wiesz - ile miejscowosc musi miec mniejszosci zeby miec podwojna nazwe na tabliczce? Bo jestem pewna ze Olawa juz sie spokojnie łapie....
buba pisze:Myslisz? Mi sie raczej wydaje ze jak juz to jakies babuszki, ale ci w trzecim pokoleniu? Nasi rowiesnicy? Mi sie wydaje ze oni w duzej czesci sa zupelnie spolonizowani. Do cerkwi nie chodza, jezyka nie znaja, historie maja w dupie.. Przynajmniej takie odnioslam wrazenia z Watr np. w podlegnickim Michalowie czy z rozmow z ludzmi gdzies pod Bartoszycami albo innym Gorowie Ilawieckim. Moim
kristof73 pisze:oją uwagę na google'ach zwróciły dwie dziwne budowle w lesie niedaleko szczytu - jedna w kierunku północnym, a druga - pn-zachodnim. Może się tam kiedyś przespaceruję...
Pudelek pisze:Z Ukraińcami jest dość ciekawie, bo przecież żyli na terenach RP od "zawsze", lecz jednak nie na Śląsku, więc sądzę, że tam nie byliby potraktowani jako mniejszość autochtoniczna
Najwięcej - uwaga - w warmińsko-mazurskim, a więc to potomkowie tych z Akcji Wisła - ponad 10 tysięcy
Wiolcia pisze:Interesuje mnie jedno: czy na pierwszy rzut oka widać różnicę między słowacką a polską częścią Beskidu Niskiego? Ta pierwsza jest dla Ciebie autentyczna... Nie znam dobrze tej części Słowacji, raptem raz tamtędy przejeżdżałam, ale diametralnych różnic (może poza większą biedą u południowych sąsiadów) nie zauważyłam. No ale może się mylę.
:
Jeszcze mały spacer po Dukli. Widzę plakat z wczorajszego koncertu - odbył się on w Cergowej
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości